Foto: SVT
Foto: SVT

Svenska läroplanen för sameskolorna är motsägelsefull

1:25 min

Språkforskarna Eva Lindgren och Kristina Belancic vid Umeå Universitet har publicerat en artikel där de skriver om läroplanerna för Sameskolan ur ett kritiskt perspektiv.

De skriver bland annat att svenska läroplanen för sameskolorna är motsägelsefull och stöttar inte barnens utveckling av tvåspråkighet, vilket är ett av sameskolans mål i läroplanen.

Man menar att kursplanerna för samiska och svenska är på ytan relativt lika men i en djupare analys så framstås svenskan som ett språk man använder i många olika situationer för att argumentera, berätta och utveckla sitt tänkande. Men i samiskan tycker språkforskarna att läroplanen inte erbjuder lika möjligheter för eleverna att utveckla det samiska som svenska språket.

– Detta gör att barnen blir bättre förberedda för att ta till sig ny kunskap i andra skolämnen, t.ex. samhällskunskap på svenska än på samiska, säger språkforskaren Eva Lindgren.

I artikeln skriver man också att det finns tre saker som kan leda till en funktionell två språkighet. Bland annat att man behöver öka medvetenheten om språksituationen för de samiska språken både i samhället och bland beslutfattare. 

Artikeln är skriven utifrån Kristina Belancics doktorandprojekt som är ett samarbete med sameskolan och handlar om språkanvändning.

Johanna Njaita är ordförande i sameskolstyrelsen och hon skriver i ett mail till Sameradion & SVT Sápmi att hon menar att Belancic och Lindgrens analys ger nämnden stöd i deras fortsatta arbete för framtiden:

"All forskning och utredning som görs kring samisk utbildning och språket uppskattas. Artikeln gjord av språkforskarna Eva Lindgren och Kristina Belancic där de skriver om läroplanerna för Sameskolan ur ett kritiskt perspektiv ger oss stöd i vårt fortsatta arbete i nämnden.

Vi vill stärka språket på våra skolor och i all vår verksamhet. Samiskan måste synliggöras mer i vardagen.

Förhoppningen är att samiskan lyfts fram mer i läroplanen i framtiden.

Det är bra att forskningen lyfts fram, det kan göra att fler blir intresserad och motiverad att utbilda sig."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista