Girjasmålet: Eivind Torp,  Sameradion & SVT Sápmis juridiska expert
Girjasmålet: Eivind Torp, Sameradion & SVT Sápmis juridiska expert. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Juridisk expert: Staten ändrade inställning när intresset för marken ökade

Eivind Torp: Nya grupper har visat intresse för fjälltrakterna
5:54 min

I hovrätten i Umeå sammanfattar vår juridiske expert Eivind Torp första dagens sakframställning från Girjas sameby och berättar om vad som ligger bakom att Girjasmålet uppstått.

Samebyn började med en genomgång av olika rättsakter som ger stöd för att rennäringslagstiftningen, den rättsliga regleringen av samernas rätt till renskötsel och jakt och fiske, från 1886 och fram till idag innebär en ensamrätt till jakt och fiske.

- Därefter gick samebyns advokat över till bevisningen som rör bruket av området, säger Eivind Torp.

Han menar att Girjas sameby inte bara hänvisar till dagens rennäringslag när man menar att rennäringslagen ger samerna ensamrätt till jakt och fiske, utan avser rennäringslagstiftningen i stort från 1886 fram till idag.

- Det är ju i stora drag detsamma, eftersom de efterkommande lagarna bygger på de principer som drogs upp i 1886 års renbeteslag.

Allt eftersom konkurrensen som finns inom ett fjällområde på en period på 100-150 år, så har ökat så har lagstiftningen ändrats.

- Nya grupper har visat intresse för de resurser som finns inom fjällområdet och eftersom nya behov har förelegat så har också staten ändrat sin syn på samernas jakt och fiskerätt, säger Eivind Torp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".