Johanna Westeson, Amnesty.
Johanna Westeson, Amnesty. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Tummen ner till förslaget om konsultationsordning

Johanna Westeson, Amnesty: Ett slag i luften
2:19 min

Flera remissinstanser avstyrker regeringens förslag till konsultationsordning med samer. Förslagen är otillräckliga och strider mot internationell urfolksrätt anser bland annat Amnesty, Civil Rights Defenders och Svenska kyrkan.

Det var i september som regeringen la fram sitt förslag till konsultationsordning med samerna.

Regeringen föreslår en lagstadgad skyldighet för regeringen, statliga förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting att konsultera Sametinget i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.

Regeringen föreslår att konsultationerna ska ske innan beslut tas och om ärendet får särskild betydelse för en organisation eller sameby betydelse ska även dessa konsultera.

Konsultationerna ska enligt regeringen ske i god anda och enighet eller samtycke iden fråga som föranlett konsultationen ska eftersträvas.

Människorättsjurister sågar förslaget

Men nu kommer alltså kraftig kritik från flera remissinstanser, som inte tycker att förslagen lever upp till internationell urfolksrätt.

- Vi menar att det är ett svagt förslag. Det grundar sig inte på urfolksrätten och ger ingen garanti för att samers synpunkter och invändningar får inflytande över resultatet. Det är olyckligt och inte i linje med vad folkrätten kräver, säger människorättsjuristen Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor vid Amnesty.

Katri Linna, människorättsjurist vid Civil Rights Defenders, säger att förslaget saknar en analys av vad som skulle krävas av Sverige för att leva upp till principen om fritt informerat förhandssamtycke i FN:s urfolksdeklaration.

-Det har man inte gjort. När Sverige nu tar i frågan så hade vi förväntat oss att man följer den internationella ordningen och lever upp till de krav och åtaganden man har vad gäller urfolksrättigheter, säger Katri Linna.

Internationell sedvanerätt

Det är alltså principen om fritt informerat förhandssamtycke i FN:s urfolksdeklaration som står i fokus när bland annat Amnesty, Civil Rights Defenders, Svenska kyrkan, och urfolksforskaren Rebecca Lawrence vid Stockholms universitet har yttrat sig om förslaget till konsultationsordning.

De anser att regeringens förslag bland annat strider mot intentionerna i FN:s urfolksdeklaration, där principen om fritt och informerat förhandssamtycke är central.

Amnesty avstyrker därför lagförslaget i den del där det uppges att samernas fria och informerade förhandssamtycke inte ska inhämtas och att det inte i något fall är nödvändigt med samernas samtycke till ett beslut för dess giltighet.

Sverige anser att FN:s urfolksdeklaration inte är bindande och har också gjort en så kallad röstförklaring där de uppger att principen inte utgör en vetorätt.

Men både Amnesty och Civil Right Defenders, som båda är organisationer specialiserade på mänskliga rättigheter, anser att bestämmelserna om fritt och informerat förhandssamtycke uppnått status som bindande internationell sedvanerätt.

Det lagda förslaget gör enligt organisationerna ingen skillnad och bör därför avstyrkas och regeringen borde göra om hela processen och lägga fram ett nytt förslag.

- Vi är rädda för att det här förslaget är ett slag i luften, säger Johanna Westeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".