Forskare Malin Brännström är en av de forskare som följer Girjasrättegången i Umeå. Foto: Maria Dahlgren/SVT
Forskare Malin Brännström är en av de forskare som följer Girjasrättegången i Umeå. Foto: Maria Dahlgren/SVT Foto: Maria Dahlgren/SVT
#GirjasMotStaten

Girjasrättegången är intressant för forskare

Girjasrättegången prövar innebörden av samiska markrättigheter. Det är otroligt intressant, säger forskare Malin Brännström på plats vid hovrättsförhandlingarna.

Malin Brännström är en de många forskare som följer pågående Girjasrättegången. Hon har skrivit avhandlingen Skogsbruk och renskötsel på samma mark - En rättsvetenskaplig studie av äganderätten och renskötselrätten och tycker det är intressant att följa rättegången för att få svar på många rättsfrågor. 

- Vi är många forskare som följer rättegången och vill få svar på vissa rättsfrågor som man varit oeniga om väldigt länge. Och det domstolen kommer fram till får ju betydelse för vår forskning, säger Brännström. 

Under gårdagens förhandling, refererades det i samebyns sakframställan ofta till Brännströms avhandling. Idag var Malin Brännström, forskare vid Umeå universitet, på plats som åhörare. 

Vilken betydelse tror du att din forskning kan ha för det här målet? 

Jag tror det som är intressant är att jag försöker definiera innebörden av att ha en rättighet. Att peka på att man har en rättighet betyder att man får använda marken och fatta beslut om den, fatta beslut om den och tillgodogöra det ekonomiska värdet. 

Rättighetsfrågan är central i Girjasrättegången, och vem som äger marken har kommit att bli en väldigt central fråga. 

- Just staten använder markägandet som sitt argument för att det inte är samerna som ensamt har jakt-och fiskerätten. Och eftersom det är statens argument måste det ju prövas. Samtidigt är det så att om man konstaterar att jakt-och fiskerätten fanns innan staten bildades, så kan man ju säga att rätten redan var upptagen. Även om äganderätten finns, så har den inte omfattats av jakt- och fiskerätten. Och det är väl det som samebyn vill övertyga domstolen om, att gå in och göra en sådan prövning, istället för att ta ställning när äganderätten uppkommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista