Girjasrättegången: Samebyns advokat Peter Danowsky vid hovrättsförhandlingarna i Umeå
Samebyns advokat Peter Danowsky vid hovrättsförhandlingarna i Umeå Foto: Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Så här förklarar samebyns advokat sin användning av ordet lapp

2:59 min

Staten har fått mycket kritik när man använt ordet lapp i Girjasmålet. Men också samebyns advokat Peter Danowsky använder ordet lapp i rättssalen.

Såhär kan de låta.

”En fråga som särskilt framträder i detta sammanhang är lapparnas ställning och de rättigheter som de sedan uråldrig tid bevarat i lappmarkerna”

Här i Girjasmålet i Hovrätten i Umeå har staten har fått väldigt mycket kritik för att använda ordet lapp, men ville i inledningen av rättegången förklara sin användning.

"Vi talar i möjligaste mån om nomader, någon gång blir det kanske lappar. Det är svårt att hålla tungan i styr. Men en sak är säker, vi kallar inte samerna för lappar med syfte på det etniska ursprunget."

Det staten gjort har varit att skilja på samer som folkgrupp och renskötande nomader - som de kallar lappar.

Men hovrättspresidenten Margareta Bergström som leder förhandlingarna satte den första rättegångsdagen ner foten när det gällde statens användning av ordet lapp.

-Om man använder lappar på felaktigt sätt så betyder ju det att man sårar människor. Det är ingen tvekan om den saken. Och i en rättegång ska vi ha ett värdigt språkbruk som inte sårar någon. Och nu har vi fått förklaringen varför ni använder lappar, det är inte en etnisk fråga utan det är bara en betäckning på någon som inte är bofast. Men om ni måste använda lappar, så tycker jag ni kan förklara det varje gång. Lappar i betydelsen nomad, säger hovrättspresidenten Margareta Bergström.

Men det är inte bara staten som använder ordet lapp i rättegången. Också samebyns företrädare Peter Danowsky använder ordet lapp. Han menar att han bara använder det i ett enda sammanhang, och det är när han ordagrant läser ur ett dokument där ordet används.

-Men när jag talar om tiden, och när jag redogör för förhållanden, så använder jag den självklara benämningen same.

Peter Danowsky menar att man inte kan byta ut ordet lapp till same i en text som han läser innantill. Samtidigt tycker han att det är stor skillnad på hans användning av ordet, jämfört med statens.

-För oss är i folkgruppshänseende lappar och samer samma sak. Men man har övergivit ordet lapp och använder istället ordet same som är det ursprungliga samiska ordet för att beskriva sig själv som folkgrupp. Vi ser därmed ingen skillnad på lapp och same i folkgruppshänseende men staten försöker konstruera en innebörd i begreppet lapp där man frigör sig från folkgruppen samer, Säger samebyns advokat Peter Danowsky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista