Bror Saiton
1 av 2
Bror Saiton, ett av samebyns vittnet i Girjasmålet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Paul Ol Jona Utsi
2 av 2
Paul Ol Jona Utsi lyssnade på rättegången. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Viktigt för vittne att visa att markerna inte är ödemark

2:30 min

Idag är det sista dagen för Girjas samebys sakframställning i Hovrätten i Umeå. Dagen har dominerats av Bror Saittons vittnesmål om hur samebyn använt området.

Under förmiddagen fick hovrätten först se en film med en helikopterflygning över samebyns område, då Bror Saitton berättade om markerna och hur de använts och fortfarande används av samebyn. Här berättar han om en upplevelse från barndomen.

- Jag har ett minne av att jag och pappa stötte på en björn i videsnåret och pappa glömde kaffepannans lock där. Han var modig här, sade Bror Saitton i rättegångssalen

Såhär förklarar han varför det är viktigt för honom att vittna.

- Min förhoppning är att fler får upp ögonen att det här är varken ödemark eller vildmark. Det är egentligen hemmaområden och välkända marker för de som alltid har varit där, säger Bror Saitton.

Till hovrätten hade det kommit ett 15-tal åhörare för att lyssna på den sista dagen av Girjas samebys sakframställning. En av dom är Paul Ol Jona Utsi. Eftersom han själv kommer från renskötseln så tycker han det varit kul att höra Bror Saittons vittnesmål om markanvändningen.

- Det är viktigt för utomstående att få den inblicken i hur markerna har använts utifrån renskötseln. Allt sådant brukar vara så svårbegripligt för utomstående, säger Paul Ol Jona Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista