Jenny Wik Karlsson
Jenny Wik Karlsson Svenska samernas riksförbund.

Samisk kritik mot konsultationsordning

2:17 min

Samiska organisationer är kritiska mot regeringens förslag om en lagstadgad konsultationsordning. Svenska samernas riksförbund SSR avstyrker förslaget och Sáminuorra, Samerådet och Same Ätnam har invändningar.

De fyra samiska organisationerna är tämligen eniga om att regeringens initiativ till en konsultationsordning är lovvärd – men långt ifrån tillräckligt för att möta upp samernas rätt till självbestämmande enligt internationella deklarationer och konventioner.

-Det finns ingen klausul i förslaget om att samerna samtycke ska inhämtas. Det strider ju mot den internationella rättsutvecklingen på området, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist hos SSR.

De samiska organisationerna lyfter framförallt fram att FN:s urfolksdeklaration har en bestämmelse om att urfolkens fria och informerade förhandssamtycke ska uppnås vid konsultationer.

Detta når förslaget inte upp till menar de samiska organisationerna och får stöd från flera människorättsorganisationer.  

De samiska organisationerna har också invändningar mot att inskränka konsultationerna enbart till Sametinget.

-En konsultationsordning får ju inte inskränka dem som faktisk innehar egendomsrätten. Så man kan inte kringgå samebyarna genom att enbart konsultera Sametinget, säger Wik Karlsson.

Omkring 80 remissinstanser har lämnat in sina synpunkter på regeringens förslag – men inte den viktigaste, Sametinget, som fått uppskov.

Men Marita Stinnerbom från Guovssonásti, styrelseledamot i Sametinget och ordförande i rennäringsnämnden anser att förslaget är tunt.

-Vi ser inte att förslaget stärker de samiska rättigheterna och våra urfolksrättigheter. Den har inget urfolksperspektiv, säger Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista