Åsa Larsson Blind
1 av 2
Åsa Larsson Blind Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Jörgen Jonsson
2 av 2
Jörgen Jonsson, ordförande för SSR, Svenska samernas riksförbund Foto: Lars-Ola Marakatt

Samiska organisationer olika syn på förslaget till konsultationsordning

Regeringen har lagt en promemoria om en konsultationsordning med samerna i frågor som berör det samiska folket. Promemorian har varit ute på remiss och samiska organisationer ser lite olika på det liggande förslaget till konsultationsordning.

Även om det finns mycket som måste förbättras för att konsultationsordningen ska fungera som det är tänkt, ser ändå Samerådet det som positivt att samiska frågor lyfts upp i det svenska samhället.

- Sverige har, enligt folkrätten, en skyldighet att konsultera samerna och det speglas inte i förslaget såsom det är skrivet nu. Det borde mycket tydligare komma fram att det här är ju inte en gest av välvilja och något extra som man nu ger. Det här är en skyldighet som man har och det här ämnar till att uppfylla det, säger Åsa Larsson Blind, ordförande i Samerådet.

Regeringen föreslår att en ny lag inrättas om konsultationsordning med samerna, liknande den som finns i Norge. Syftet är att utveckla och stärka samernas möjlighet till påverkan i frågor som berör det samiska folket. 144 instanser har fått möjlighet att svara på remissen, hittills har 80 svarat. Nästan hälften är för förslaget och mer än en tredjedel är emot, såsom Svenska kyrkan, Civil Right Defenders och Amnesty som menar att förslaget är bristfälligt och inte når upp till de krav och åtaganden man har beträffande urfolksrättigheter. Till dessa sällar sig också Samernas Riksförbund.

- Den följer inte utvecklingen i den internationella urfolksrätten och sen är det ju oklarheter om det finns sanktionsmöjligheter om konsultation inte hålls, finns det någon rätt att överklaga. Vi är ju rädda att det här förslaget är något urvattnat och har sina brister och oklarheter, säger ordföranden Jörgen Jonsson.

Tunga instanser såsom Norrbottens och Västerbottens länsstyrelser är också emot det liggande förslaget. Deras motiv till att vara emot är att det är komplexa frågor som inte har utretts tillräckligt i förslaget, det är otydligt och ingen hänsyn tas till merarbete och mer kostnader för myndigheterna. Och Samerådets ordförande håller med om att det är komplexa frågor som ska lösas och därför menar Åsa Larsson Blind att regeringen måste arbeta vidare med ärendet så att alla aspekter kommer fram.

- Som vi har bedömt det från Samerådets sida så tycker jag faktiskt att det är ett steg, om än ett litet steg i rätt riktning och det är viktigt att vi diskuterar hur vi ska komma framåt, säger Åsa Larsson Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista