Goda förhållanden för järvinventering, svarar länsstyrelsen

Nu svarar länsstyrelsen i Norrbotten på kritiken från samebyar angående resultatet av årets järvinventering.

- Vi konstaterar att det finns andra åsikter kring järvinventeringen. Vi har tagit del av åsikterna inför redovisningen till Sametinget men vi håller fast vid att vi fastställer inventeringsresultatet på 36 järvföryngringar 2017, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare.

Det var förra veckan som Peter Larsson, ordförande för Maskaure sameby, reagerade på att länsstyrelsen fastställt 2017 års järvinventering med motiveringen att förhållandena varit goda för inventering. Larsson menade att det under vintern varit blidväder med åtföljande skare och dåligt väder däremellan, det gjorde, enligt Larsson, att det var omöjligt att genomföra en inventering.

Maskaure sameby har velat tillämpa paragraf 5 i Viltskadeförordningen som betyder att det genomsnittliga inventeringsresultatet för de sista tre åren räknas ut och samebyn får ersättning för rovdjuren enligt det. Men samebyn har inte fått tillämpa den för länsstyrelsen med motiveringen att inventeringen har gått bra.

- Det är viktigt att konstatera att det inte finns något vedertaget ansökningsförfarande när det gäller den paragrafen utan det är den bedömning som länsstyrelsen gör. Vårt uppdrag är, och det har vi genomfört genom två olika inventeringsmetoder, dels lyinventering och dna-inventering och det är alltid lätt att påstå att det finns hur mycket järv som helst men vårt uppdrag är som sagt att kontrollera detta och det fanns alla möjligheter till att skicka in dna-prover. Där har vi dock gjort erfarenheten att den möjligheten utnyttjades inte av de flesta samebyar, svarar Winiger på kritiken.

Vad anledningen är till att samebyarna inte använder den möjligheten fullt ut, vet Winiger inte men han menar att länsstyrelsen har gjort sitt bästa för att få in så många dna-prover som möjligt.

– Vi har fått in mer är 760 dna-prov och resultatet visar att det hamnar ungefär på samma nivå, både lyinventering och dna-inventering, säger Alexander Winiger.

Från länsstyrelsen sida menar man att genom att det finns flera olika sätt att få en järvföryngring godkänd och det var flera perioder där det var godtagbara förhållanden, då är bedömningen att majoriteten av föryngringslokalerna kunde inventeras och därav ska inventeringsresultaten fastställas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: