Skerk: Borde vara Sametinget som hanterar frågor om ortnamn

0:54 min

Nu kommer fler reaktioner på regeringens beslut att avslå Umeå kommuns begäran att använda det samiska namnet Ubmeje på kartor och vägskyltar. Jakt- och fiskesamernas sametingsledamot Josefina Skerk menar att det här visar att frågor om samiska ortnamn ska ligga hos Sametinget.

- Jag blir väldigt upprörd jag tycker det är ett idiotiskt beslut. Det är ett typ exempel varför frågor som kräver samisk kompetens ska ligga hos myndigheter som har den samiska som har den samiska kompetensen. Alltså, varför det borde vara sametinget som hanterar frågor om ortnamn.

Den tidigare styrelse, där Jakt- och fiskesamerna, krävde hos regeringen att Sametinget skulle få ta över besluten om ortnamn. Men eftersom inget har hänt så kommer sådan här enligt Josefina Skerk felaktiga beslut. Och Skerk hoppa att den Sametinget fortsätter ställa kravet på regeringen.

– Jag tycker dels att styrelsen. Den nya styrelsen i Sametinget ska jobba hårt med att ta över frågan med ortnamn till sametinget och jag hoppa också att Umeå kommun kommer att lämna in en ny ansökan för det samiska ortnamnet, säger Josefina Skerk Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista