Bostadsminister Peter Eriksson.
Bostadsminister Peter Eriksson besökte Skövdes nya bostadsområden. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio

Peter Eriksson: Ortsnamnsbeslutet följer nuvarande regelverk

1:30 min

Beslutet att inte tillåta det samiska namnet för Umeå, Ubmeje, följer nuvarande regelverk. Det menar Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson anser att Lantmäteriet och senare Näringsdepartementet tog ett beslut om det samiska ortsnamnet Ubmeje, som följer regelverket. Men tillsammans med Sameminister Alice Bah Kuhnke och berörda myndigheter kommer Peter Eriksson se över den samiska ortnamnsfrågan. 

– Vi tycker att man måste kunna titta på det här regelverket och se mer långsiktigt, ska vi göra förändringar för att möjliggöra att man i större utsträckning använder de samiska språken i ortnamnsbeteckningar och på vägar? Därför har vi nu planerat ett möte med Lantmäteriet och Sametinget för att vi ska kunna titta på det här.

Mötet med Sametinget och Lantmäteriet är inplanerat till den 22 februari nästa år. Om regeringen och berörda myndigheterna kommer överens om ändringar i regelverket så kommer de tidigast att träda i kraft om ett till två år.

Sametinget kan få större inflytande
Sametingsledamoten Josefina Skerk från Jakt- och fiskesamerna kräver att Sametinget ska få ta över samiska ortnamnsfrågor. Och så här bemöter Bostads- och digitaliseringsminister kravet.

– Det måste finnas någonstans där vi samordnar det här. För det är inte bara någonting på pappret utan här är någonting som ska genomföras på kartor och vägskyltar och i massa sådan saker. Man kan tänka sig att Sametinget har ett större inflytande, men jag tycker nog ändå att Lantmäteriet behövs för en samordnade organisation, säger Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista