Elsa Laula får ett erkännande på minnesdag

2:06 min

Igår firades den första samiska flaggdagen till minne av den samiska pionjären och rättskämpen Elsa Laula. I samband med det höll Kvinnohistoriskt museum i Umeå en minnesdag för Elsa Laula.

Ulla Barruk Sunna är barnbarn till Laulas syster Maria och hon ärr stolt över att dagen firas.

- Det är ju underbart att Elsa Laula nu får ett officiellt erkännande av det hon faktiskt åstadkom. Hon förtjänar att erkännas.

Det var många frågor som lyftes på Kvinnohistoriskt museum i Umeå igår, då museet var värd för en konferensdag till minne av den samiska rättighetskämpen Elsa Laula Renberg.

Bland talarna stod förskollärare, genus-, och historieforskare för att ge en bredare bild av rättighetskämpen Renberg, och för att prata om kvinnans roll i den samiska rättighetsrörelsen i nutid och ur ett historiskt perspektiv.

Till exempel lyfte en av talarna upp relationerna mellan samer och kvinnorättskämpar som Fredrika Brehmer - och visade att även om det fanns ömsesidigt samarbete i början på 1900-talet så var Brehmer och andra färgade av sin tids rasbiologi och nationalism.

Läraren Johanna Blomberg var på plats för att lära sig mer, då informationen om samer är liten även inom skolan.

- Det lyfts ju inte heller speciellt mycket i till exempel läroböcker, och som lärare så är man ändå väldigt styrd av vad som tas upp i läroböckerna, så att det här är en sak som vi håller på att arbetar med inom mitt arbetslag att lyfta fram - och då är det ju jättebra att komma på en sån här dag och få mer kunskap.

Den 29 november har blivit en samisk flaggdag i år - och dagen firades över hela Sápmi.

Michael Lindblad som är ordförande för Såhkie sameförening i Umeå berättar att det är bra att samiska forskare och andra knyter kontakter under en sån här dag - för det stärker också det samiska samhället på lång sikt.

- Forskning och forskningssamhället och att flera aktörer bidrar till att öka kunskapen är ju den långsamma och viktiga vägen, säger Michael Lindblad, ordförande i Såhkie, Umeå sameförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista