Charlotta Hägglund-Jonsson
Foto: Karen Eira/ Sameradion & SVT Sapmi

Hens längtan till samiskt namn avslogs

10 min

Namnlös same berövad sitt namn av svenska staten - så presenterar sig Charlotta Hägglund Jonsson. Hen har kämpat sedan sommaren för att få byta namn, namn som innebär samiska bokstäver. Men det är en omöjlighet i dagens Sverige, säger hen.

– Jag vill byta namn för att både stå för att jag är same och trans och jag vill vara en hel människa.

Hen lämnade in namnbytesönskan både för- och efternamn till Skatteverket den 7 juli i år i och med den nya lagen som trädde i kraft 1 juli 2017, att man kan byta eller lägga till förnamn utan hänsyn till ens könstillhörighet. Hen vill heta Šïuls Jonïá Ellebïerá Goabdes Čálï Orrestaare.

Men det visar sig inte vara lätt att byta namn, till namn som innehåller de samiska bokstäverna Š och Č, de godtas inte av skatteverkets system. Šïuls Jonïá säger att det är just namnlagen som hen väntat på hela livet, och få besked av svenska myndigheter att hen inte kan heta så tog nästan knäcken på henne.

– Att aldrig känna sig accepterad som den man är, för det är egentligen det de talar om för en att man får vara den man är.

Från skatteverket har hen fått brev om att det inte är möjligt att få med den önskade stavningen, men om hen är villig att inte ha med de samiska bokstäverna š och č så kan hen byta.

I ett samtal med skatteverket meddelar man att på grund av en teknisk begränsning och de standarddatasystem dom använder är det inte möjligt i dagsläget att få de samiska bokstäverna i sitt namn eller efternamn. Hen tycker att det är ovärdigt att inte få heta vad man vill.

– Jag vet inte hur länge mitt nuvarande pass gäller så att håller myndigheterna på så här blir jag papperslös i mitt eget land. Jag tycker det är ovärdigt att bete sig så här, det är dags att uppdatera deras system och sluta diskriminera, säger Šïuls Jonïá Ellebïerá Goabdes Čálï Orrestaare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista