Oskar Östergren. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi
Oskar Njajta Östergren. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Firar med filmvisning på tre orter

7:25 min

Urfolksfestivalen Dellie Maa arrangeras för femte året i rad. Under november och december hålls festivalen i Östersund, Umeå och Tärnaby för att nå en så stor publik som möjligt.

Det är för att så många så möjligt ska kunna se filmerna filmfestivalen arrangeras på tre orter.
- Tärnaby är inte en jättestor ort även om många är duktiga att komma och är intresserade, så är ju Umeå och Östersund snäppet större, säger Oskar Njajta Östergren.

I Umeå var Dellie Maa festivalen ett filmblock under Umeå filmfestival som gick av stapeln i november. Och i Östersund arrangeras festivalen lite senare i december. Men kommande helg är alltså festivalen i Tärnaby.

Filmer från Sápmi och Kanada
Förutom filmer så hålls det även föredrag. I Tärnaby kommer Staffan Lundmark att berätta om jojksamlaren Karl Tiren som samlade in jojk i Tärnaområdet i början på 1900-talet.

Under festivalen i Tärnaby kommer sju kort-, lång och dokumentärfilmer visas.
– Vi visar Sameblod igen. Den har vi visat här i Tärnaby tidigare, men som eget arrangemang. Sedan är det några spännande dokumentärfilmer både från Sápmi och från Kanada som kommer att visas, säger Oskar Njajta Östergren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista