Make a difference, stop, står det skrivet med stenar på väg i Kallak. Foto: SVT Sápmi.
Gállok/Kallak

Länsstyrelsen säger nej till gruvplaner i Kallak

Bearbeatningskoncession i Kallak bör inte beviljas. Det beslutade Norrbottens länsstyrelse.

Idag kom beslutet från Norrbottens länsstyrelse som säger att deras sammantagna bedömning är att övervägande skäl talar för att bearbetningskoncession inte bör beviljas. 

- För Jokkmokks kommun innebär en gruvetablering positiva samhällseffekter under driftsperioden. Men en gruvetablering som har en kort livslängd och som innebär betydande statliga investeringskostnader för nödvändig infrastruktur är inte samhällsekonomiskt försvarbar ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Med tanke på att det samtidigt handlar om en verksamhet som kan medföra oåterkalleliga ingrepp i naturen och bestående påverkan på markanvändningen, så bör en bearbetningskoncession inte beviljas, säger länsråd Johan Antti i ett pressmeddelande. 

Länsstyrelsens skriver i pressmeddelande att de framhåller i yttrandet att rennäringen skulle påtagligt försvåras av den aktuella gruvetableringen och riksintresset rennäring bör därför ha företräde, oavsett om gruvverksamheten direkt eller indirekt påverkar världsarvet Laponias värden. När det gäller Laponia bedömer Länsstyrelsen att det inte kan uteslutas att världsarvets natur- och kulturvärden riskerar att påverkas av gruvetableringen.

— Vi står fast vid vårt ställningstagande från 2014 då vi avstyrkte bearbetningskoncession. Det som framkommit i ärendet sedan dess föranleder ingen annan bedömning, säger Johan Antti.

Det är regeringen som tar beslutet. Det länsstyrelsen har gjort är att de har lämnat deras synpunkt på det hela och de står fast vid deras ställningstagande från 2014 då de avstyrkte bearbetningskoncession.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista