Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gállok/Kallak

Länsstyrelsen säger nej till gruvplaner i Kallak

Publicerat torsdag 30 november 2017 kl 20.42
Make a difference, stop, står det skrivet med stenar på väg i Kallak. Foto: SVT Sápmi.

Bearbeatningskoncession i Kallak bör inte beviljas. Det beslutade Norrbottens länsstyrelse.

Idag kom beslutet från Norrbottens länsstyrelse som säger att deras sammantagna bedömning är att övervägande skäl talar för att bearbetningskoncession inte bör beviljas. 

- För Jokkmokks kommun innebär en gruvetablering positiva samhällseffekter under driftsperioden. Men en gruvetablering som har en kort livslängd och som innebär betydande statliga investeringskostnader för nödvändig infrastruktur är inte samhällsekonomiskt försvarbar ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Med tanke på att det samtidigt handlar om en verksamhet som kan medföra oåterkalleliga ingrepp i naturen och bestående påverkan på markanvändningen, så bör en bearbetningskoncession inte beviljas, säger länsråd Johan Antti i ett pressmeddelande. 

Länsstyrelsens skriver i pressmeddelande att de framhåller i yttrandet att rennäringen skulle påtagligt försvåras av den aktuella gruvetableringen och riksintresset rennäring bör därför ha företräde, oavsett om gruvverksamheten direkt eller indirekt påverkar världsarvet Laponias värden. När det gäller Laponia bedömer Länsstyrelsen att det inte kan uteslutas att världsarvets natur- och kulturvärden riskerar att påverkas av gruvetableringen.

— Vi står fast vid vårt ställningstagande från 2014 då vi avstyrkte bearbetningskoncession. Det som framkommit i ärendet sedan dess föranleder ingen annan bedömning, säger Johan Antti.

Det är regeringen som tar beslutet. Det länsstyrelsen har gjort är att de har lämnat deras synpunkt på det hela och de står fast vid deras ställningstagande från 2014 då de avstyrkte bearbetningskoncession.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".