1 av 2
Mumindalen i vinterskrud, från filmen Trollvinter i Mumindalen. Foto: Njutafilms.
2 av 2
Mumindalen i vinterskrud, från filmen Trollvinter i Mumindalen. Foto: Njutafilms.

Mumintrollen firar jul på nordsamiska

Trollvinter i Mumindalen, en julfilm med Tove Janssons mumintroll har premiär i helgen. Filmen visas i Sverige på nordsamiska, svenska och finska, men få biografer har hittills planerat att visa den samiska versionen.

Det är hittills bara två planerade visningar av filmen på nordsamiska. Enligt distributören har två biografer beställt varsin visning. Mumeniid diidadálvi kommer visas i Stockholm 9:e december och Jokkmokk 2:a januari.

-  Många personer har hört av sig till oss och frågat om den samiska versionen, men det är biograferna som beställer filmerna av oss, mycket mer som distributör kan inte vi göra. Vi hoppas att fler hör av sig, säger Madeleine Hammar, pressansvarig Njutafilms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".