Per Olof Nutti
Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget förkastar förslaget om konsultationsordning

I ett nytt förslag vill regeringen öka inflytandet för samer i beslut som rör dem. Flera tunga organisationer har kritiserat regeringens förslag - och nu gör även Sametinget detsamma.

- Sametinget är också kritiska till förslaget om samiskt inflytande, säger styrelseordförande Per Olof Nutti.

FN har kritiserat Sverige i flera års tid för att landet inte lever upp till internationella konventioner, som avskaffandet av rasdiskriminering och avtal om inflytande för EU-staters medborgare. FN anser att samiska företrädare inte har möjlighet att påverka beslut som rör dem.

Som svar på denna kritik har regeringen tagit fram ett förslag på konsultationsordning. Det vill säga: ett förslag på hur stat och myndigheter kan ge samer, Sametinget och samiska organisationer inflytande över beslut som de påverkas av.

- Vi avstyrker det här promemoria-förslaget och en av grunderna till det är ju att förslaget inte lever upp till de krav som ställs vad gäller internationell urfolksrätt, eller om urfolkens rättigheter, säger Per Olof Nutti i Sámiid Riikkabellodat.

Därmed sällar sig Sametinget till de övriga tunga organisationer som Amnesty, Civil Rights defenders, Svenska kyrkan och SSR (Svenska samernas riksförbund) som kritiserar förslaget, då de menar att regeringens förslag inte garanterar ett samiskt inflytande i verkligheten.

- Om man nu kommer med ett förslag så måste det vara en konsultation det är frågan om och inte ett samråd som man får ett intryck av när man läser det här förslaget, säger Per Olof Nutti.

Sametinget följer därmed den huvudkritik som riktats mot regeringens förslag - att samer får möjlighet att kommentera på statens och myndigheters beslut som rör dem men att de egentligen inte har inflytande över slutresultatet.

- Vi saknar ju en hel del, men en viktig del är ju den här utvecklade synen på free, prior and informed consent, alltså fritt informerat samtycke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista