1 av 2
Jan Erik Länta på gärde i Guorpak, om länsstyrelsens beslut i Kallakfrågan.
2 av 2
Jåhkågasska tjielldes ordförande Jan Erik Länta. Foto: SVT

Samebyordförande tror inte det blir någon gruva

Samebyarna jublar och gruvbolaget sätter hoppet till regeringen när nu två riksintressen står mot varandra. På näringsdepartementet vill man inte kommentera ärendet som återigen ligger på deras bord.

Jåhkågasska tjielldes ordförande Jan Erik Länta är på gärde i Guorpak utanför Jokkmokk. Han välkomnar länsstyrelsens beslut om att avslå Beowulfs minings ansökan om bearbetningskoncession i Gállok-området.

-  Det ska ju upp till regeringen nu men jag tror, och det har hela tiden varit min tro, att i det här området på året runt-markerna så blir det ingen gruva. 

Beowulf Minings vd Kurt Budge anser att myndigheten vilselett dem, och ger inte upp tanken på en gruva i Kallak. 

Frågan kommer nu återigen gå till regeringen för beslut.

"Ärendet kommer nu handläggas i sedvanlig ordning inom Regeringskansliet. Vi kommenterar inte ärendet under den tid beredningen pågår", svarar man från departementet i ett mailsvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista