Per Olof Nutti och Håkan Jonsson under valvakan.
Per Olof Nutti och Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Jakt- och fiskesamerna kritiska till Sametingets nej till konsultationer

1:26 min

Sametingets styrelse förkastar regeringens förslag om en lagstadgad konsultationsordning med samerna. Men det här får nu stark kritik från det största oppositionspartiet Jakt- och fiskesamerna.

Sverige har länge fått internationell kritik för att inte ge urfolket samerna tillräckligt med inflytande över beslut som rör det samiska folket.

Som svar på detta har regeringen tagit fram ett förslag på en konsultationsordning mellan stat, kommuner och myndigheter och Sametinget och samiska organisationer i syfte att ge samerna större inflytande över beslut som de påverkas av.

Styrelsen i Sametinget med Sámiid Rikkabellodat i spetsen har förkastat förslaget.

Nu riktar Jakt- och fiskesamerna stark kritik mot styrelsens agerande. De menar att Sametingets ledning har stängt dörren åt regeringen helt, enligt Håkan Jonsson.

-Generellt så är jag ju naturligtvis besviken på att man i princip förkastar förslaget till konsultationsordning.

Den nuvarande styrelsen tycker att konsultationsförslaget från regeringen är alldeles för svagt - och de menar att Sametinget inte kommer få någon verklig makt i frågor som berör dem.

Något som Håkan Jonsson alltså menar är för tidigt att säga, och att möjligheten till inflytande visst finns:

-Om det här då ska bli en lag så bör man ju göra både förordning och föreskrifter och där bör ju Sametinget har rätten att skriva föreskrifter.

Alla sametingspartier har fått möjlighet att yttra sig om regeringens förslag – men Jakt- och fiskesamerna har inte gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista