Skoteråkare.
1 av 2
Foto: SVT
Skoterförbudsområde Gabna
2 av 2
Tidigare tillfälligt skoterförbudsområde i Kirunafjällen, Gabna sameby. Grafik: SVT Design

Regeringen: Kommuner har ingen rätt att besluta om skoterförbud

Under tjugo års tid har kommunerna tagit beslut om skoterförbud utan att ha rätt till det enligt terrängkörningslagen. Det har regeringen kommit fram till.

– Regeringen har upptäckt felet i lagstiftningen och det pågår därför ett intensivt arbete inom Regeringskansliet för att felet ska kunna rättas till på ett snabbt, korrekt och rättvist sätt, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

Regeringen har alltså upptäckt att det i terrängkörningslagen finns brister som innebär att kommunerna inte har rätt att fatta beslut om exempelvis tillfälliga skoterförbud. Det betyder att alla beslut som tagits sedan 1997 är ogiltiga eftersom kommunerna inte har haft den delegationen från regeringen.

Nu arbetar regeringskansliet på en promemoria som ska skickas ut på remiss. I den finns det förslag på förändringar av regelverket där man skriver in att den myndighet eller kommun som regeringen bestämmer får fatta beslut om tillfälliga terrängkörningsförbud. Den kan träda i kraft tidigast 1 maj 2018, det betyder att beslutsfattandet om förbud ligger hos regeringen fram till den 15 februari 2018, då tar länsstyrelsen över fram till att lagändringen börjar gälla.

Jörgen Jonsson, ordförande i Samernas Riksförbund, tycker det är märkligt att man från regeringens sida inte har kommit på det här tidigare.

- Det är anmärkningsvärt att det inte har funnits ett klart regelverk för tillfälliga skoterförbud men gjort är gjort och eftersom jag inte är jurist vet jag inte vad det här kan få för konsekvenser, säger Jörgen Jonsson.

Ann-Catrin Fredriksson, Kiruna kommuns jurist, konstaterar att regeringen tolkat att kommunerna inte har någon delegation att ta beslut om tillfälliga skoterförbud.

- Det innebär att vi inte kan fatta de besluten och det innebär ju också att tidigare fattade beslut inte är giltiga. De beslut som fattades för fem år sen har ju ingen betydelse idag eftersom det var tidsbegränsade. Detta gäller bara tillfälliga skoterförbud, de permanenta förbuden inom kommunen kvarstår som förut, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Vad händer med alla som har lagförts att ha kört skoter olovligt under det här tjugo åren?

- Jag har inte riktigt fördjupat mig i den frågan ännu men jag tror att det inte kommer att ske en automatisk rättelse utan den som eventuellt fått ett bötesföreläggande får begära resning med hänvisning till att det inte var en gällande lagstiftning, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Samernas Riksförbund, SSR, har begärt att skoterförbudsfrågan ska lyftas från kommunal nivå till länsstyrelsen. Ordförande Jörgen Jonsson menar att kommuner som beslutar om  skoterförbud kan bli utsatta för press och kritik från lokalbefolkningen.

- Det kan i sin tur påverka besluten. Frågan borde komma bort från politiken så det vore bra med beslut lite på distans ifrån de lokala områdena, säger Jörgen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista