Fria skoterkörningen under utredning. Foto: SVT Arkiv
Foto: SVT

Stort motstånd mot skoterförbud över kommungränser

Inget bifall för tillfälligt skoterförbud över kommungränserna, enligt de remissvar som skickats in. I dag var det sista dagen som Norrbottens länsstyrelse tog emot yttranden.

I dag var det sista dagen att komma in med yttrande till Norrbottens länsstyrelse angående Svenska samernas riksförbunds (SSR:s) ansökan om tillfälligt skoterförbud i sammanhängande områden över kommungränserna ovan trädgränsen för perioden 2 maj - 30 juni nästa år.

Norrbottens länsstyrelse begärde ut yttranden från polisen, Sametinget, Naturvårdsverket, Swedish Lapland och Norrbottens fjällkommuner; Gällivares-, Jokkmokks-, Arjeplogs- och Kiruna kommuner.

Kommunerna som har lämnat in sina remissvar har liknande yttranden, att de delar samebyarnas uppfattning, att det finns behov av åtgärder för att minska olägenheterna av skotertrafik och att man ska samråda om lösningar tillsammans och att den nuvarande regleringen av tillfälliga skoterförbud fungerar bra.

Kiruna kommun skriver i sitt yttrande att de avstyrker SSR:s ansökan:

Men de tillstyrker ett principiellt beslut om förbud för fri skoterkörning i renarnas kalvningsområden under maj månad.

Det är inte bara de instanser som länsstyrelsen har begärt yttranden ifrån som får komma med svar, alla har rätt att yttra sig i ärendet. Det har ett tiotal intresseföreningar gjort, och de förkastar förslaget.

Polcirkelns skoterklubb skriver bland annat att de är oroade över ansökan, då deras medlemmar anser att mitten av april till mitten av maj är huvudsäsongen för skoterkörning. De föreslår att förbudet börjar gälla från sjuttonde maj.

Länsstyrelsen ska imorgon börja gå igenom yttrandena.

- Vi har inte beslutat vem på länsstyrelsen som ska besluta i ärendet, men vi börjar gå igenom yttrandena i morgon och se om det är frågor som ska skickas till SSR för svar, säger Josefin Strand, handläggare på Norrbottens länsstyrelse.

I början av nästa år ska saken dras för en beredningsgrupp inom länsstyrelsen.

Sametingets yttrande hade inte kommit in till länsstyrelsen när artikeln skrevs. Sameradion och SVT Sápmi har kontaktat Sametinget, men inte fått något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".