Magnus Kindbom, skogsdirektör LRF Skogsägarna.
Magnus Kindbom, skogsdirektör LRF Skogsägarna. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Markägare och skogsbruk vill inte se större samiskt inflytande

2:02 min

För lite inflytande tycker Sametinget. För mycket inflytande tycker markägare. Förslaget till konsultationsordning med samer får fortsatt kritik.

I september la regeringen fram förslaget om en lagstadgad konsultationsordning med samerna för myndigheter, kommuner och landsting.

Sametinget, Svenska samernas riksförbund och Sáminuorra avstyrker förslaget liksom människorättsorganisationerna Amnesty och Civil Right Defenders. Alla dessa instanser anser att förslaget inte lever upp till internationell rätt om ett reellt inflytande för urfolk.

Nu kommer även kritik mot att regeringens förslag ger för stort inflytande för Sametinget och enskilda samiska organisationer.

-Det är alldeles för långgående och alldeles för oklart, säger Magnus Kindbom, skogsdirektör vid LRF Skogsägarna.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF Skogsägarna, Norrskog, Norra skogsägarna, Mellanskog samt både Norrbottens och Västerbottens allmänningsförbund avstyrker i snarlika yttranden förslaget i sin helhet. Det gör även Sveaskog och Skogsindustrierna, dock genom egna yttranden.

LRF avstyrker förslaget i sin helhet. Utredningen uppvisar sådana omfattande brister och förslagen har så långtgående outredda konsekvenser, att de inte kan läggas till grund för lagstiftning.

De nämnda organisationerna och bolagen befarar stora konsekvenser om regeringens förslag genomförs i nuvarande form. Sveaskog går så långt som att förslaget hotar hela den norrländska skogsindustrin:

Konsekvenserna kommer att yttra sig som drastiska minskningar av utbudet av skogsråvara, vilket i sin tur begränsar möjligheterna att bedriva skogsindustri i främst norra Sverige. Som en följd av förslaget ser vi stora risker för kommande nedläggningar av industriverksamheter, vilket medför avsevärda negativa effekter för sysselsättningen i området.

Sveaskog skriver vidare i en skriftlig kommentar till Sameradion & SVT Sápmi:

Sveaskog har stor respekt för det samiska folket och tycker att vi har en konstruktiv dialog med samebyarna. Rennäringen och skogsbruket måste samexistera och ha respekt och förståelse för varandras näringar. Den respekten menar vi finns men återspeglas inte i utredningen som i sitt förslag inte har beaktat konsekvenserna för skogsbruket. Vi anser att utredningen bör göras om och att det ska göras en ordentlig konsekvensutredning. Det förslag utredningen presenterar får oproportionerligt stora konsekvenser för skogsbruket.

 Magnus Kindbom var politisk sakkunnig i samefrågor i den förra borgerliga regeringen och han var själv högst delaktig i förslaget till konsultationsordning som den dåvarande regeringen la fram 2009.

Det förslaget omfattade endast konsultationer mellan staten och Sametinget i mer övergripande lagstiftningsfrågor – en modell som LRF mfl även förordar denna gång.

Ett rimligt perspektiv för tänkt konsultation vore att regeringen i samband med lagstiftningsärenden konsulterar Sametinget som en legitim företrädare för samiska intressen på en övergripande nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista