1 av 2
Elia Cortes och dottern Javiera bor på Aricas mest förorenade gata.
2 av 2
Elia Cortes och dottern Javiera bor på Aricas mest förorenade gata. Javiera är en av de Arica-bor med höga halter arsenik i kroppen som stämt Boliden. Foto: Sara Murillo Cortes

Efter giftskandalen i Chile – nu avslutas Bolidenrättegången

På torsdag tar rättegången där 796 chilenska medborgare stämt Boliden slut i tingsrätten i Skellefteå. Men bland de som fått sina liv förstörda av giftigt avfall från det svenska gruvföretaget väcker rättegången knappast någon entusiasm.

Få snabb koll på vad det handlar om: Giftskandalen på en minut.

1984 och 1985 skickade Boliden 20.000 ton gruvavfall till staden Arica i norra Chile. Det så kallade våtverksslammet innehöll farliga tungmetaller och många Arica-bor har drabbats av sjukdomar.

Enligt lokala uppgifter har 13.000 Arica-bor exponerats för farliga tungmetaller som arsenik, bly och kvicksilver. Elias 15-åriga dotter Javiera föddes med hälsoproblem och har tvingats vara i ständig kontakt med specialläkare sedan tre års ålder.

Javiera är en av de Arica-bor med förhöjda arsenikvärden i urinen som stämt Boliden. Men tanken på en fällande dom väcker knappast någon entusiasm i familjen.

Läs mer hos SVT Nyheter Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista