Gällivare tingsrätt. Foto: Anne-Maret Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi
Foto: Anne-Maret Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi

Nedsättande ord om samer blir rättssak

Imorgon startar rättegången i Gällivare tingsrätt mot den person som förolämpat en annan genom att använda ord som är nedsättande om samer. Åtalspunkterna är hets mot folkgrupp och förolämpning.

Imorgon startar domstolsförhandlingen i Gällivare tingsrätt mot den person som skrivit kränkande om samer på sociala medier.

Den åtalade skrev ett offentligt inlägg till målsäganden, och enligt åklagaren Klara Dahlström var det så kränkande att det handlar om hets mot folkgrupp och förolämpning.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att inlägget var öppet och därmed kunde läsas och kommenteras av andra personer - och att det därför också fick spridning.

- Jag tycker att det är viktigt att belysa att L-ordet faktiskt används i sociala medier, och att samer blir utsatta för rasism, och att det faktiskt är väldigt normaliserat. Så även om det inte blir någonting av den här rättegången så har det i alla fall blivit en pinne i statistiken - att jag har anmält det, berättar den målsägande.

Vidare så skriver åklagaren att den åtalade mannen gjorde sig skyldig genom att "kalla [den målsägande] för "lapp" samt uttrycka missaktning mot samer."

Sameradion och SVT Sápmi har ringt till Kammaråklagare Klara Dahlström och frågat om det kränkande ordet mot samer i sig kan anses som en förolämpning. Åklagaren vill dock inte svara utan hänvisar bara till stämningsansökan eftersom hon inte vill ge sig in i en politisk debatt.

- Jag har fått höra L-ordet ganska mycket under min uppväxt så jag är ju en ganska öppen person som pratar mycket och som säger ganska tydligt vad jag tycker och tänker, och det sticker i ögonen på folk. Och särskilt då folk som inte uppskattar samer, säger den målsägande.

Målsäganden hoppas också att människor får sig en tankeställare kring "L-ordet" och att det är ett kränkande ord.

- Där så har jag också en förhoppning om att det lyfts in i Girjasmålet. Om det skulle bli en dom till min fördel, eller till samers fördel, att L-ordet inte är okej att säga så kanske det får staten att tänka till lite i Girjasmålet. För det svängs omkring hejvilt i det målet, menar målsägaren i rättegången mot den man som står åtalad för att ha uttalat sig nedsättande om samer på sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".