Lars Miguel Utsi och Per-Olof Nutti inför mötet med Bucht.
1 av 2
Inför Sametingets och SSR:s möte med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Jörgen Jonsson inför Sametinget och SSR:s möte med Bucht.
2 av 2
Jörgen Jonsson inför Sametinget och SSR:s möte med Bucht. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget och regeringen eniga - renskötselkonvention behövs

Sven-Erik Bucht: Vi hoppas få igång förhandlingarna
3:46 min

Regeringen, Sametinget och Svenska samernas riksförbund vill se fortsatta förhandlingar med Norge. Ett avtal för gränsöverskridande renbete behövs, menar de.

Efter dagens möte med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var beskedet att man från svenska sidan vill fortsätta förhandla med Norge för att kunna enas om ett avtal som reglerar renbetning över gränserna.

 – Vi är ju överens staten, Sametinget och SSR, om att man borde få igång förhandlingarna, sa Bucht till Sameradion & SVT Sápmi efter mötet.

Tidigare i höstas meddelade norske lantbruksministern Jon Georg Dale att Norge inte tänker fortsätta förhandla om ett renskötselkonvention.

Det skrev Dale som ett svar på Sven Eriks Buchts önskemål om att omförhandla det förslag till avtal som länderna undertecknade 2009. Enligt Dale har man undertecknat det från båda ländernas sida och det finns ingen anledning att förhandla mer.

Men avtalet från 2009 har förkastats av Sametinget i Sverige och blivit hårt kritiserat från rennäringshåll. Istället har en samisk arbetsgrupp med ledamöter från både svenska och norska sidan lagt fram ett nytt förslag, det kom 2014.

Efter gårdagens möte så hänvisar både Sametinget, SSR och Bucht till den samiska arbetsgruppens förslag som en utgångspunkt för fortsatta förhandlingar.

 – Vad vi förstått så vill inte norska myndigheter prata med svenska myndigheter i den är frågan, så här faller ju ansvaret på oss att komma med ett samstämmigt budskap, och vi har ju lämnat en rapport från den samiska arbetsgruppen, säger SSR:s ordförande Jörgen Jonsson.

Och trots att Norge sagt nej till fortsatta förhandlingar så har inte Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht gett upp.

 – Vi hoppas komma i en förhandlingsposition och jag är glad över den samsyn vi har med Sametinget och SSR, att det bästa är förhandlingar om ett nytt avtal med Norge, säger Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".