Girjasmålet: Girjas ordförande Matti Berg och samebyns advokat Peter Danowsky samt Bror Saitton vid  hovrättsförhandlingarna
Girjas ordförande Matti Berg och samebyns advokat Peter Danowsky samt Bror Saitton vid hovrättsförhandlingarna i Girjasmålet i Umeå. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Starka känslor under statens slutanförande i Girjasrättegången

Peter Danowsky: Överrumplande och oschysst
2:21 min

I går eftermiddag höll statens advokater sitt slutplädering i det stora målet mellan Girjas sameby och staten. Dagen gick i stort sett ut på att såga samebyns bevisning. Sättet det gjordes på fick samebyns advokat Peter Danowsky att sätta ner foten i slutet av dagen.

Sista dagen för statens plädering har i stort gått ut på att såga samebyns inlaga. Alltså gå igenom de dokument och de vittnesmål som samebyn kommit in med, granska dessa och ge sin syn på saken.

Bland annat har statens advokat Jonas Löttiger läst i Lennart Lundmarks bok Samernas skatteland under 300 år, som samebyns advokater hänvisat till.

- Lundmark, i det här avsnittet framställer han behovsprövningen och principen som en samisk sedvana, men vi vill påpeka att detta i själva verket är svensk rätt, sa Löttiger.

Men det hettade till när samebyns advokat Peter Danowsky menade att staten förde in nytt material i målet när de gick igenom det material som samebyn hänvisat till.

- Det är överrumplande, det är oschysst, det är ett beteende som inte ska förväntas av staten när de processar, sa Danowsky.

Men statens advokat Jonas Löttiger menade att de inte åberopade det som bevisning, utan att det handlade om att samebyn i sin sakframställning hänvisat till litteratur som staten därför tvingades gå igenom.

Så här såg Girjas samebys ordförande Matti Berg på statens slutplädering.

- Staten sågar all forskning som eventuellt går emot staten. Man skapar ju egna regelverk känns det som. Jag är inte advokat eller jurist, men för mig är det uppenbart att man vill ju osynliggöra samerna som en folkgrupp. Det man eventuellt kan acceptera det är väl en näring i form av en rennäring, sa Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".