Ájtte i Jokkmokk.
1 av 2
Ájtte i Jokkmokk. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Ájtte museum i Jokkmokk. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 2
Polisbevakning vid Ájtte museum i Jokkmokk. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Ny tillförordnad chef för Ájtte i Jokkmokk

Elisabeth Pirak Kuoljok blir ny tillförordnad chef för Ájtte - svenskt fjäll- och samemuseum. Det beslutade styrelsen igår.

Under de kommande 12 månaderna kommer Elisabeth Pirak Kuoljok som idag är kanslichef, att kliva in som tf museichef för Ájtte. Hon kommer att arbeta som tillförordnad chef under 2018 innan Ájtte återigen kommer att ta upp rekryteringen för en permanent museichef. 

- Jag vill inte kommentera enskilda sökande, men vi tycker att det var för få sökande nu och vi skulle önskat att det var fler innan vi beslutar om en permanent chef, säger Jan Olov Westerberg, styrelseordförande för Ájtte - svenskt fjäll- och samemuseum.

Jan Olov Westerberg kommer också under 2018 att arbeta mer aktivt som styrelseordförande för Ájtte och inte bara under styrelsemötena. Han kommer tillsammans med Elisabeth Pirak Kuoljok att se över Ájttes verksamhet. I senaste budgeten som regeringen presenterade under hösten, ökade de sitt anslag till museet från 500 000 kronor till drygt 1,5 miljoner kronor.

Elisabeth Pirak Kuoljok tillträder tjänsten 1 januari 2018. Ájttes nuvarande museichef Kjell-Åke Aronsson går i pension till årsskiftet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista