Lodjur
Foto: Heiko Junge/ TT

Stoppad skyddsjakt på lodjur överklagas av länsstyrelsen

Förvaltningsrätten i Luleå har upphävt Jämtlands länsstyrelses beslut om skyddsjakt på åtta lodjur i länet men nu överklagar länsstyrelsen beslutet till Kammarrätten.

Den 5 december beslutade förvaltningsrätten i Luleå att upphäva länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på åtta lodjur i förebyggande syfte. Det var den 20 november som länsstyrelsen i Jämtlands län beslutade om skyddsjakt på åtta lodjur i renarnas vinterbetesland. Motivet till beslutet är att minska de skador som lodjuren årligen orsakar rennäringen och då särskilt på vinterbetet.

- Vinterbetesområdena är det områden där lodjuren gör mest skada och där finns också flest lodjur. Om vi minskar antalet lodjur där så minskar också den skada som de gör. Det finns gott om andra områden i länet där lodjuren istället kan öka. Där finns också föda som rådjur och annat småvilt. I och med att vi nu har mycket lodjur i länet så anser vi att vi kan minska stammen där den gör mest skada, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsen inte tillräckligt väl har beskrivit de skador som lodjuren orsakar rennäringen. Man anser inte heller att att effekten av jaktbeslutet är beskrivet och därför stoppar förvaltningsrätten jakten.

Nu har länsstyrelsen i Jämtland överklagat beslutet till Kammarrätten eftersom länsstyrelsen och förvaltningsrätten har så olika uppfattningar i ärendet.

– Det är bra för alla parter att frågor som gäller skyddsjaktsbeslut prövas av domstolarna så förvaltningen blir mer förutsägbar, säger Henrik Hansson, chef för viltfunktionen på länsstyrelsen i Jämtland i samma pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista