Elin Nejne, elev på Malgomajskolan, står i en korridor
Elin Nejne, elev på Malgomajskolan, är glad över att skolan nu tar tag i problemen. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio

Sametinget vill ha stipendieordning för samiska studier

Elin Nejne: Det är jättebra
1:24 min

Sametingets styrelse vill kunna dela stipendier för samiska studier. En bra idé säger Elin Nejne, som går första året på gymnasiet i Vilhelmina.

Sametingets styrelse har skickat en uppmaning till regeringen där de ber om en ändring i Sametingets regelverk, så att tinget ska kunna dela ut medel till studenter som läser samiska.

-Det är jättebra. För det finns ju högskolor man kan gå på och läsa samiska. Min brors tjej gick det för att hennes barn skulle få lära sig samiska, och då behöver man ju pengar för att kunna gå skola så klart, säger Elin Nejne.

Stipendiet ska täcka längre studier över ett halvår eller ett år, så att studenterna inte behöver ta extra lån eller betala ur egen ficka för möjliggöra studier.

Enligt styrelseledamoten Lars Miguel Utsi, Guovssonásti, är stipendier ett sätt att få fler att läsa samiska, och därför vill de att den möjligheten till stipendieutdelning finns för Sametinget.

För Elin Nejne hade ett stipendie varit bra. Hon är uppvuxen i Åsele som inte varit en samisk förvaltningskommun och ett stipendie hade kanske gjort det möjligt för henne att läsa samiska tidigare i livet:

- Ja, då hade jag och mina syskon kanske kunnat använda stipendiet till att få samiska i Åsele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".