1 av 2
Ellinor Marita Jåma. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Ellinor Marita Jåma, ordförande NRL. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Hoppas på enighet kring renskötselkonventionen

Regeringen, Sametinget och Svenska samernas riksförbund vill fortsätta förhandlingarna om en renskötselkonvention med Norge. För rennäringen är det viktigt att hitta en lösning, menar Norske reindriftssamers Landsforbund.

Beskedet från Sverige om att fortsätta förhandla fram en ny renbeteskonvention välkomnas av Norske reindriftssamers Landsforbund. 

- Det är väldigt positivt att man vill fortsätta. Det är renskötseln som drabbas när staterna inte kommer överens. Så jag är mån om att man ska hitta lösningar så att den samiska renskötseln har något att förhålla sig till. Just nu är det en ohållbar situation, säger NRL:s ordförande Ellinor Marita Jåma.

Efter veckans möte mellan Sametinget, Svenska samernas riksförbund och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var resultatet att från svenska sidan vill man fortsätta förhandla med Norge för att kunna enas om ett avtal som reglerar renbetning över gränserna.

Se hela inslaget i bildspelet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista