Vapstens lappby i tingsrätten.
1 av 3
Vapstens lappby i tingsrätten. Foto: Pia Sjögren/ Sveriges Radio
Vapstens lappby och Vapsten sameby utanför tingsrätten i Lycksele
2 av 3
Parterna utanför tingsrätten. Foto: Pia Sjögren
Vapstens lappby vill ha bättre rätt
3 av 3
Vapstens lappby vill ha bättre rätt. Foto: Pia Sjögren

Vapstens lappby mötte Vapsten sameby i tingsrätten

Föreningen Vapstens lappby och dess medlemmar har stämt Vapsten sameby för bättre rätt till renskötsel på samebyns marker. Idag tog tingsrätten i Lycksele upp frågan om målet ska tas upp.

Inför dagens förberedande sammanträde i Lycksele tingsrätt mellan Vapstens lappby och Vapsten sameby hade samebyn yrkat på att stämningen från Vapstens lappby helt ska avvisas.

Efter två timmars överläggningar, inför 20-talet personer varav hälften kom från vardera sida, klubbade rätten att beslutet om det blir någon rättegång kommer i slutet av januari. Det man pratat om idag var alltså om talan ska tas upp i domstol och vad som avgör det här är ett antal rättsregler.

Vapstens lappby har i sin stämningsansökan yrkat på att de har bättre rätt till renskötsel inom samebyns område än samebyn, men fråga som domstolen har att ta ställning till är om Vapstens lappby har rätt att gå till domstol överhuvud taget.

Även om tingsrätten finner att Vapstens lappby som förening inte har rätt att att göra det, så kan beslutet i januari innebära att domstolen säger att de 21 medlemmarna i föreningen som står med i stämningsansökan har det, enligt tingsnotarie Daniel Falk, som Sameradion pratat med under fredagseftermiddagen.

Det här innebär att beslutet i januari kan ha lite olika karaktär. Antingen går domstolen på samebyns linje och avvisar målet helt, eller så låter de Vapstens lappby stå som kärande, eller var och en av dess medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".