Arkivbild från tidigare olycka i Nordland i november.
Arkivbild från tidigare olycka i Nordland i november. Foto: Jon Erling Utsi/ NRK
Nordland

Två renflockar påkörda av tåg i Norge

Senaste dygnet har omkring 90 renar blivit påköra av tåg i Nordland i Norge. I morse blev tio djur påkörda öster om Bodö och i går blev ett 80-tal renar påkörda i Saltdal.

-Vi har hittat runt 80 av våra renar påkörda. 20 av dem måste vi avliva eftersom de var så svårt skadade, säger renägaren Lars Nikolas Kuhmunen till NRK.

Det är oklart hur många renar som dog direkt vid olyckan.

Enligt kommunikationschef Åge-Christoffer Lundeby på tågoperatören NSB var det ett södergående persontåg som körde på renflocken på väg från Bodö till Trondheim.

Sammanlagt har närmare 200 renar dött när de blivit påkörda av tåg längs Nordlandsbanan de senaste veckorna.

Renägarna vill ha ersättning av Bane Nor, som ansvarar för järnvägen, både

för de döda djuren och för åtgärder som kan förhindra nya påkörningar. Renägarna hävdar att renstängsel är det enda som kan hindra nya olyckor.

Ordföranden för Saltfjellet renbetesdistrikt, Per Ole Oskal säger att det var trist att få besked om att det återigen är så många renar påkörda och han poängterar att det behövs stängsel.

– Nu måste Bane NOR snarast komma i gång med att sätta upp stängsel för att hindra flera tragedier, säger Oskal till NRK-Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".