Betande renar. Foto:SVT
1 av 2
Betande renar. Foto:SVT

Renbetet varierande i landet

Renbetet är skapligt i södra delen av renskötselområdet men ju längre norrut man kommer desto sämre verkar det bli.

Den senaste tidens snöande har ställt till det för renarna som har svårt att nå ner till betet när snödjupet på vissa ställen närmar sig en meter. Dessutom är inte heller betet optimalt eftersom det under sommaren och hösten har regnat så mycket och marken inte hann torka innan den första snön kom. Det medför att betet påverkas negativt.

Sameradion & SVT Sápmi har ringt runt till en del av landets samebyar för att höra hur betes- och snösituationen är.

I Härjedalen är det lite snö och dåligt skoterföre och renarna betar lugnt nere i vinterbeteslanden, berättar Edvin Rensberg i Ruvhten siijte. Och ändå upp till Västerbotten verkar det vara skapligt bra bete och lugna förhållanden för renarna. Åsa Baer från Vilhelmina södra, säger att betet inte är bra, dessutom har det kommit en hel del snö. Renarna är nere på vinterbete men inte ända längst österut, där är snön seg och hård och renarna tar sig inte ner till backen.

I Sorseleområdet har det snöat rejält senaste tiden och snödjupet närmar sig en meter. Både Göran Jonsson från Rans sameby och Ola Skum från Gran är bekymrade över vad snön ställer till med.

- En del renar är kvar på fjället och har snöat fast där, dem ska vi försöka få ner till närmaste skiljningshage. Ungefär hälften av renarna är skilda och några vintergrupper har flyttat ner till vinterbeteslanden. Närmare kusten har det också regnat, så risken är stor att betet låser sig helt där när det blir kallt, säger Ola Skum.

En del vintergrupper i Rans sameby har flyttat ner till vinterbetet medan andra utfodrar sina renar i hägn.

- Det har kommit vansinnigt mycket snö, så det ser ganska eländigt ut. Dessutom har det regnat i vinterbetesområdena, säger Göran Jonsson.

Ingen av dem har ännu ansökt om betessyn men allt tyder på att de kommer att göra det,

Östra Kikkejaures skogssameby, i Arvidsjaurs kommun, är ute och samlar renar.

- Jag har inte varit nere på vinterbetet ännu och kollat hur det ser ut men det har regnat i tre dagar där vid kusten så det känns oroande. Snön som kom gör att renarna går upp på vägar där det är enkelt att ta sig fram och det blir svårare att hålla ihop dem, säger Patrik Lundgren.

Östra Kikkejaure har ännu inga renar nedanför stambanan och Lundgren kan inte svara på om samebyn kommer att flytta ner till vinterbetet, men om det inte går så finns endast utfodring som alternativ, menar Patrik Lundgren.

I Jåhkågaska tjiellde, Jokkmokks kommun, är de flesta renarna nere i de fjällnära skogarna. Betet är hyfsat, säger Jan-Erik Länta, men mängden snö som fallit gör det svårt för renarna att ta sig ner till marken. Just idag ligger Jokkmokk på fjärde plats på SMHI:s snödjupskarta med 84 cm. En del vintergrupper har flyttat ner till vinterbetet och där är det bra botten, säger Länta.

Sirges sameby, också Jokkmokks kommun, har ansökt om betessyn, berättar Jakob Nygård eftersom omkring 70 % av vinterbetena fläckvis har dåligt bete och renarna vandrar och rör sig mycket på jakt efter mat.

- Nere vid kusten är det regn och snö om vartannat. Ännu betar renarna men vi får se hur det blir när det fryser på, säger Jakob Nygård. 

Girjas i Gällevare kommun har skilt och flyttat österut med renarna men en del av renarna vänder västerut igen. Gabna sameby i Kiruna kommun har ännu inte haft skiljning och hela renhjorden är fortfarande på fjällen där betet är varierande och påverkad av snömängden.  

Saarivuoma och Könkämä i Kiruna kommun har ännu inte skilt sina renar i vintergrupper. Rensamlingen var på gång men det dåliga vädret och snöandet har gjort att samlingen har förskjutits framåt något.

Här på SMHI kan du se det aktuella snödjupet i Sverige 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista