Varg.
Arkivfoto: Dawn Villella/AP/ TT

Malå sameby: Kommer vargen till oss polisanmäler vi länsstyrelsen

Den varg som rivit ett tjugotal renar i Kikkejaurs samebyar i Norrbotten är på väg söderut mot Malå sameby i Västerbotten, efter att länsstyrelsen i Norrbotten drivit vargen. Men det uppskattas inte av samebyn.

– Kommer den in i vår renhjord och börjar härja hos oss så polisanmäler vi länsstyrelsen i Norrbotten för att de har drivit den hit, säger Lennart Stenberg som är rovdjursansvarig i Malå sameby.

Det var i förra veckan som vargen som tros vara av finskt eller ryskt ursprung upptäcktes i västra och östra Kikkejaurs samebyar, i Arvidsjaurs kommun, där den hann riva ett tjugotal renar. Flera samebyar begärde skyddsjakt på vargen.

Läs mer hos SVT Nyheter Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista