Agneta Granström, ledamot i kyrkomötet för Miljöpartiet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
Agneta Granström är regionråd i Norrbotten. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Samiska frågor viktigt för Agneta Granström i EU

Norrbottens regionråd Agneta Granström från Miljöpartiet, har från årsskiftet fått ett nytt internationellt uppdrag. Hon börjar för europeiska regionkommittén där hon kommer att arbeta med bland annat samiska frågor.

Agneta Granström är från Norrbotten och arbetar idag för Miljöpartiet som regionråd i Norrbotten, med frågor som rör närsjukvård, glesbygd och E-hälsa. Men från årsskiftet blir hon också en del av den Europeiska regionkommittén.

- Jag är väldigt glad och det är ett stort uppdrag för mig att representera miljöpartiet, inte bara på nationellt plan utan internationellt, säger Agneta Granström. 

Hon är den första från Norrbotten som kommer att representera MP i regionkommittén. Under två år kommer Agneta Granström att ha en plats i kommittén och kommer att ingå i fullmäktige men också i utskottet för miljö, klimatförändringar och energi. 

- Just klimat- och miljöfrågor är mina frågor. Men jag kommer också att driva urfolksfrågor i den mån det går och jag kommer att försöka synliggöra samiska frågor, säger hon. 

Är det någon speciell samisk fråga som du redan nu vet att du kommer arbeta med? 

- Nej, jag tycker det är viktigt med diskussion. Så därför kommer jag redan i januari att samla Sametinget och samiska organisationer för en diskussion där vi kan enas om viktiga samiska frågor. Sen får vi se i vilken omfattning det går att arbeta med frågorna, men jag kommer att jobba för det i den grad det är möjligt, säger Agneta Granström. 

Sverige har tolv platser i fullmäktige i regionkommittén, som är ett rådgivande EU-organ bestående av folkvalda lokala och regionala politiker.
Agneta Granström tycker att det redan idag är svårt att få människor utanför det arktiska området intresserade för arktiska frågor.  

- Min plan är att jag ska försöka se om det är möjligt att få hit utskottet, så det får komma hit och se med egna ögon vad arktisk klimat är och hur det är påverkat redan nu, säger Agneta Granström. 

Första mötet i Bryssel är 31 januari och 1 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".