Lisa Lyngman Gælok
1 av 2
isa Lyngman Gælok var en av försäljaren när pop up-butiken besökte Jokkmokk. Foto: Anne Marit Pentha Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
Tjoakke samisk pop-up butik
2 av 2
Det var många som besökte den samiska pop up-butiken Tjoakke. Foto: Anne Marit Pentha Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
Sápmi

Samisk pop up-butik lockar folk

Den samiska pop up-butiken "Tjoakke" besökte Jokkmokk under helgen. Butiken ska göra det lättare för samiska företag att sälja sina produkter och tjänster. En av försäljarna är Lisa Lyngman Gælok.

- Det här är jättebra. Att man kan gå tillsammans flera företag och erbjuda mer till besökarna, säger Lisa Lyngman Gælok.

Lisa Lyngman Gælok är en av elva försäljare som deltog under helgen när pop up-butiken tillfälligt var på besök under Jokkmokks julmarknad. Hon är positiv till satsningen, eftersom hon ensam inte hade hunnit slöjda så mycket att hon kunnat sälja ensam. 

- Det är första gången jag säljer med pop up-butiken och det är jättebra för min del. Jag har en chans att visa upp mig och visa att jag slöjdar, så fler ser det, säger hon.

Det är Gällivareföretaget Ávki som är grundare till projektet som driver den nya samiska pop up-butiken. Tanken är att den ska underlätta för försäljare, och göra det lättare att frakta butiken till nya ställen. Den ska inte vara platsbunden.   

Mattias Berglund som är är VD på Ávki har länge sett ett behov där alla samiska företag kan vara med. 

- Vi tänker att det här skulle kunna vara ett koncept som skulle kunna leva även efter att projektet är slut. För vi har byggt upp en bra grund nu och vi har försökt att skruva till det så vi får en bra butik och bra möjlighet att kunna resa runt med den här. Så vi tänker att det här ska bli något bestående, säger Mattias Berglund.

Pop up-butiken Tjoakke är inte bara för slöjdare, designers och konstnärer. Utan alla samiska företag kan vara med, också de som säljer tjänster och verkar inom helt andra områden, som till exempel inom skönhet, turism eller matlagning.

Nästa gång Tjoakke slår upp portarna är under Jokkmokks vintermarknad 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista