Åsa Larsson Blind
Åsa Larsson Blind Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
#GirjasMotStaten

Samerådets president: Trist att man måste bemöta sådana saker

5:28 min

Samerådets president Åsa Larsson Blind riktar kritik mot hur staten i Girjasmålet försökt ta hedern av samebyns sakkunniga.

Igår avslutades Girjasmålet i hovrätten i Umeå i och med samebyns slutanförande. Under pläderingen bemötte samebyns advokat Peter Danowsky statens sätt att kritisera samebyns vittnen och sakkunniga, bland annat historikerna Patrik Lantto, Lennart Lundmark och Nils Johan Päiviö.

Också Åsa Larsson Blind invänder mot hur staten kritiserade samebyns sakkunniga.

- Det är ju så att man får ta ett djupt andetag. Vi är ju trots allt i år 2017 och det är klart att man vill tro att vi har kommit längre.

Hon stämmer i samebyns advokats syn på att staten inte upphör vara stat bara för att man befinner sig i en domstolsprocess. Och hon tycker det blir speciellt när statens ombud processar på det viset och vänder sig mot forskare och sakkunniga.

- Att man inte ska kunna vara same och uttala sig som expert i samiska frågor, eller att man inte ska kunna uttala sig positivt, för då är man samevänlig. Jag tycker faktiskt att det talar för sig självt. Så det är trist att man måste bemöta sådana saker. Det tycker jag att vi borde ha kommit förbi, säger Åsa Larsson Blind.

Men är det inte statens uppgift att bemöta samebyns bevisning och sakkunniga?

- Jo, det är det. Men man gör det på ett sånt sätt, och det kanske är att man inte har hittat fel i sak och då går man på person. Det känns ju förstås trist och väldigt många som lyssnar och följer debatten blir bestörta och känner sig klämda. För det är inte bara mot de här personerna utan det är emot att man inte ska kunna vara expert i sina egna frågor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista