Jan Rannerud Foto:SVT
Jan Rannerud Foto: SVT

Ledningen i Sametinget splittrad kring regeringsförslag

1:41 min

Regeringen har lämnat ett förslag om hur samer i Sverige ska få ökat inflytande i frågor som rör dem. Officiellt så förkastades förslaget helt av Sametinget, men nu går styrelsepartiet Vuovdega/Skogssamerna själva ut och stöttar stora delar av förslaget.

- Jo, lite olika tycker vi nog allt. Men som jag ser det handlar det om att vara väldigt tydlig. Och jag tycker att Sametinget inte var tillräckligt tydligt att man bara avstyrker rakt av, säger ordförande Jan Rannerud.

Det är Vuovdega/Skogssamerna som sitter i Sametingets styrelse som ger stöd till stora delar av det förslag om inflytande för samer i Sverige, samtidigt som den officiella hållningen med styrelseordförande Per Olof Nutti i spetsen har varit att förslaget helt ska förkastas.

Bakgrunden till regeringsförslaget är att Sverige har fått internationell kritik i många år av bland annat FN, och regeringen ville - genom lagändringar - skapa möjligheter för samer i Sverige att få mer inflytande över beslut som rör renskötsel, samisk kultur, och språk.

Men förslaget kritiserades från flera instanser, bland annat Sametinget, och menade att rätten till inflytande var allt för begränsad i förslaget som regeringen la fram.

I ett brev till regeringen anmärker partiet Skogssamerna att det finns otydligheter i regeringsförslaget om samiskt inflytande, till exempel vem som räknas som berörd part i olika frågor - men säger också att de står bakom "stora delar av förslaget."

- Det är ju inte så många paragrafer i det här lagförslaget. De flesta paragraferna kan vi nog stå bakom, men det är just det här hur man tolkar särskild berörd och så vidare. Det är de delarna jag ser som mest allvarliga, säger Jan Rannerud, ordförande för skogssamerna.

Vi har sökt Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti, men inte fått en kommentar till inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista