1 av 3
Mer snö än vanligt: Vår reporter Anne-Marit Päiviö mäter snön i Porjus.
2 av 3
Vår reporter Anne-Marit Päiviö mäter snön i Porjus. Foto: Anne-Marit Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi
Mer snö än vanligt: Vår reporter Anne-Marit Päiviö pulsar i snön utanför Porjus.
3 av 3
Vår reporter Anne-Marit Päiviö pulsar i snön utanför Porjus. Foto: Anne-Marit Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi

Mer snö än vanligt i stora delar av landet

Det är mer snö än normalt i stora delar av landet och de stora snömängderna har gjort det svårt för många djur att ta sig fram. Det är också något vår reporter Anne-Marit fått erfara.

Enligt SMHI har de största mängderna snö kommit i Kittelfjäll i Vilhelmina kommun, följt av Jäkkvik i Arjeplog kommun och Björkudden i Jokkmokk kommun. Bara Kittelfjäll har en snömängd på över 100 cm. Men när vår reporter försökte sig på att mäta snömängden i skogen utanför Jokkmokks visade det sig lokalt vara 123 cm.

- Det är absolut mer snö än vanligt i år i stora delar av norra Norrland för att vara mitten på december, säger Nitzan Cohen, meteorolog SVT väder.

Enligt SMHI är det svårt att mäta snödjup och det är en av få rapporteringar som ännu kräver manuell avläsning. För att fastställa snödjup och snömängd placeras fem mätstickor ut. Man bildar en fyrkant och den femte mätsticka placeras i mitten. Sedan läses snömängden av på alla stickorna av en person som räknar ut medelsnömängden av resultatet från alla mätstickorna.

- De senaste åren har det inte varit lika mycket snö vid samma tid i norra Norrland som det är nu. Vad som definieras som normalt är idag den medelsnömängd som varit den 15 december under perioden 1961–1990. Detta är fortfarande den referensperiod som används, säger Nitzan Cohen meteorolog SVT väder.

Inom några år kommer den nuvarande tidsperioden att bytas ut till 1991–2020. Det kommer innebära att normalvärdena kommer att ändras.

- Man måste komma ihåg att under 1961–1990 var det många kalla vintrar som dessutom började tidigt, tillägger Nitzan Cohen.

Men enligt nuvarande referensperiod borde det egentligen nu vara omkring ca 10–30 cm snö i norra Norrlands kustland, 30–40 cm i inlandet och 40–60 cm i fjälltrakterna. Men just i år är det istället omkring 10–50 cm snödjup i Norrlands kustland och omkring 50–100 cm i stora delar av inlandet och fjällen.

- Det kommer komma lite mer snö till rätt stora delar av området i dagarna som kommer. Inga enorma mängder men det blir säkert ganska fluffigt eftersom det är kallt. Nästa vecka finns det dock risk för lite underkylt regn när mildluft passerar på bred front. Sen kan det bli mer snö efter det, om nordvästvinden kommer tillbaka. Då är det främst fjällen som får stora mängder, säger Nitzan Cohen meteorolog SVT väder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista