Renar på väg
1 av 2
Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
Lars Svonni, Gabna
2 av 2
Lars Svonni, Gabna Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

650 renar döda i trafiken

Bara i höst har 650 renar blivit påkörda i biltrafiken i de tre nordligaste länen. En av orsakerna är de rika snömängderna som kommit på kort tid.

Se inslaget i onsdagens Ođđasat på SVT Play.

Just nu vistas mycket renar och älgar på vägarna, mycket snö är en av orsakerna till det. Rika snömängder medför även att renarna har svårt att nå betet, därför vandrar de mycket och det blir svårt att hålla ihop renhjordarna.

På flera håll jobbar renskötare med att hålla borta renarna från vägen. Gabna sameby, i Kiruna kommun, har inte haft renskiljning än utan försökt driva renarna västerut med helikopter, upp mot fjällen, där det inte är så mycket snö. Men det har inte varit helt lätt, renarna har vänt tillbaka till vägarna, mycket på grund av vägsaltet.

- De två senaste veckorna har över 70 renar blivit påkörda på järnvägen, och ett trettiotal på bilvägen, säger Lars Svonni, renägare i Gabna sameby.

Enligt siffror från Nationella viltolycksrådet har, från september till idag, 650 renar blivit påkörda i biltrafiken på svenska delen av Sápmi. Närmare 400 av dem i Norrbotten, 150 i Västerbotten och ett hundratal i Jämtland. 

Från Västerbotten och norrut är det ovanligt mycket snö för årstiden och på vissa håll har betet redan försämrats.

- Jag har inte varit med om att det har varit riktigt så här, inte att det kommer så här mycket snö som nu, säger Lars Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista