Vindelälven rinner genom Sorsele.
1 av 4
Vindelälven rinner genom Sorsele. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Kalixälven en bit söder om Överkalix.
2 av 4
Kalixälven en bit söder om Överkalix.
Torneälv.
3 av 4
Torneälv. Foto: Ingalill
Christer Borg, ordförande i samorganisationen Älvräddarna.
4 av 4
Christer Borg, ordförande i samorganisationen Älvräddarna. Foto: Alexander Linder/ SVT Sápmi.

Älvräddarna ingår i globalt nätverk för rent vatten  

Samorganisationen Älvräddarna har under 2017 blivit medlem i det globala nätverket Waterkeeper Alliance, WA.

WA:s syfte och mål är att stärka globala nätverk av gräsrotsrörelsen som arbetar för alla människors rätt till friskt, rent vatten. Ordförande i nätverket är Robert F. Kennedy Jr som är miljöadvokat, författare och aktivist i USA. I det nätverket passar Älvräddarna in, menar ordförande Christer Borg som är nöjd över att hans organisation har blivit antagen som fullvärdig medlem i WA.

- Nätverket besökte Sverige 2014 och tog då kontakt med oss. Under hösten 2016 ansökte vi om medlemskap. Det var en krånglig procedur som juridik ju är i USA, men i våras blev vi godkända och var med första gången på en konferens i Salt Lake City tillsammans med ett hundratal andra organisationer från olika håll i världen, säger Christer Borg.

Waterkeeper-rörelsen startade 1966 av fiskare i Hudsonfloden i New York då föroreningar från industrier förstörde deras försörjning. Fiskarnas aktivism och kamp inspirerade andra att starta Waterkeeper-grupper i världen. Idag är fler än 300 miljöorganisationer knutna till WA-rörelsen och deras huvuduppgift är att skydda mer än 2,5 miljoner kvadratkilometer sjöar och vattendrag på sex olika kontinenter.

Älvräddarna i Sverige startade 1974 och organisationen kämpar för att den befintliga vattenkraften som finns i Sverige ska miljöanpassas. Man säger också stopp till all ny utbyggnad av vattenkraft. Man vill också riva ut det man kallar onödig vattenkraft där lite el produceras men där viktiga vattendrag förstörs. Organisationen gick också i bräschen för att få stopp på planerna att bygga ut Vindelälven, Kalixälven, Piteälven och Torne Älv och för 24 år sedan beslutade Riksdagen att de ska skyddas som nationalälvar i Sverige.

Att ingå i ett så stort nätverk som Waterkeeper Alliance betyder mycket för Älvräddarna, menar Christer Borg.

- Waterkeeper Alliance kan ge oss råd och vi kan utbyta erfarenheter. Vi kan ha internationella kontakter med organisationer som kämpar för samma sak som vi runt om i världen som Indien och Sydamerika och det är intressant att se hur olika politiska system och rättssystem fungerar. Våra organisationer runt om i världen kan hjälpa och stötta varandra för att våra vatten och älvar inte ska förstöras, säger Christer Borg, ordförande för samorganisationen Älvräddarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista