Jenny Wik Karlsson
Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist och verksamhetschef på Svenska samernas riksförbund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

SSR håller dörren öppen för äganderätt

2:19 min

Svenska samernas riksförbund utesluter inte att man kommer driva frågan om äganderätt i framtiden.

Det är svaret efter att mycket av den bevisning som Girjas sameby lagt fram i hovrätten kan användas som bevisning för att samebyn är markägare.

- Det vi har valt att göra i nuläget är att inte stänga dörren för en sådan framtida process, säger Jenny Wik Karlsson som är förbundsjurist på SSR.

Det här gör Svenska samernas riksförbund genom att samebyns ombud i Girjasmålet inte vitsordar att staten är markägare. Men anledningen till att Girjas samebys advokat överhuvud tagit upp frågan om äganderätt är som svar på att staten tidigt förde in det i målet.

Eftersom det inte varit ett uttalat mål från Svenska samernas riksförbund att driva en process om markägande, så menar Jenny Wik Karlsson att man heller inte lagt den tid och energi som krävs för att det ska hålla i en sådan process. För att göra det krävs mer historiskt material och en enorm rättsutredning menar hon.

Så trots att samebyns advokat lagt fram bevis för att samebyn är markägare räcker det enligt Jenny Wik Karlsson inte enbart med det samebyn har idag.

- Vi var väldigt tydliga från början att jakt och fiskerätten tillfaller samebyn oberoende av vem som äger marken. Det var ett väldigt tydligt ställningstagande från oss att det här inte är en process om markägare.

Samtidigt menar Jenny Wik Karlsson att det är deras ansvar att inte stänga möjligheten för framtida processer om det skulle visa sig att man tar ett sånt beslut. Och att vinna Girjasmålet tror hon kan vara ett steg på vägen för att i framtiden kunna driva frågan om äganderätt.

- Vi har inte landat i någon form av beslut och det skulle vara fel av mig att vare sig säga bu eller bä, utan snarare handlar det om att vi har inte vitsordat någon äganderätt och det går inte idag att säga att vi kommer att gå in en process, det går inte heller idag att säga att vi inte kommer att göra det. Men vi vill lämna dörren öppen, säger Jenny Wik Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista