Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp.
Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Nej till serverhallar på samebys område

Östersunds kommun får inte bereda plats för några serverhallar tre mil öster om stan - inom kärnområde för Jovnevaerie sameby.

Kommunen får nämligen inte prövningstillstånd för det här i Mark- och miljööverdomstolen.

I Mark- och miljödomstolens dom i oktober upphävdes Östersund kommuns beslut från augusti att anta en detaljplan för del av fastigheten Lillsjöhögen 2:10, m.fl.

Anledningen var bland annat att det saknades en noggrannare beskrivning av hur området nyttjas av samebyn och hur rennäringen skulle påverkas.

Och nu har alltså mark- och miljööverdomstolen slagit fast domen genom att inte ge prövningstillstånd. Orsaken är bland annat att mark- och miljööverdomstolen inte tycker det finns någon anledning att betvivla riktigheten i domslutet från lägre instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista