Márge Nutti illuda oaidnit Mumin-filmma.
1 av 2
Márge Nutti illuda oaidnit Mumin-filmma. Foto: Anne-Marit Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi
Monika Lundmark, vice ordförande Folkets hus Jokkmokk.
2 av 2
Monika Lundmark, vice ordförande Folkets hus Jokkmokk. Foto: Anne-Marit Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi

Efterlängtad samisk film visas på fyra platser i Sverige

I dagsläget är det bara fyra orter i Sverige som tagit in den samiska dubbade Mumin filmen. I Jokkmokk kommer filmen visas och där har många redan börjat vänta på den.

Se inslaget i fredagens Ođđasat på SVT Play.

Márge Nutti går i tredjeklass i Jokkmokk och hon pratar bara samiska hemma. Hon har aldrig i hela sitt liv varit på bio och sett en film på samiska. Därför är förväntningen stora nu när ”trollvinter i mumindalen” visas dubbad till nordsamiska, på bio.

- Det är klart det är kul. Man förstår ju mer om det är på sitt eget språk, säger Márge Nutti.

Enligt International Sámi Film Centre i Norge är det första gången en barnfilm visas på bio, dubbad till samiska. Det är Sara Margrethe Oskal som översatt filmen som bygger på Tove Janssons böcker. Bland annat har Aslak Holmberg gett rösten åt Mumin och Niko Valkeapää är berättarröst.

Madeleine Hammar är presskontakt på Njutafilm och skriver i ett mejl att det idag bara är fyra platser i Sverige som kommer visa samiska mumin på bio. Det är Stockholm, Jokkmokk, Arvidsjaur och Vilhelmina.

Folketshus i Jokkmokk är en av biograferna som kommer visa filmen och för föreningens styrelse var det självklart att visa den samiska versionen också, dels för det kom önskemål om det men också för att ingen kunde minnas att det någonsin kunnat visa en samiska film för barn på bio.

- Det var självklart för oss och jag är stolt att vi gör det. Det känns som ett måste när det finns en sådan möjlighet som nu och jag tycker det är dåligt, väldigt dåligt att inte fler biografer och platser väljer att visa den, säger Monika Lundmark som är viceordförande för Folkets hus i Jokkmokk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista