Sundsvallin vähemmistökoordinaattori Pirjo Linna Avarre
Pirjo Linna, minoritetshandläggare Sundsvall kommun Foto: Erpo Heinolainen SR Sisuradio

Minoritetshandläggare: Samisk historia och kultur är en viktig del i Sundsvallsområdet

2:43 min

- Det känns jättebra, vi har verkligen arbetat för att få ansluta oss till samisk förvaltningsområde. Det säger Sundsvalls minoritetshandläggare Pirjo Linna efter regeringens beslut om att Sundsvall, Åsele och Luleå får ansluta till det samiska förvaltningsområdet.

Från och med den första februari är det alltså tre nya samiska förvaltningskommuner i Sverige. Regeringen beslutade i förra veckan att Luleå, Sundsvall och Åsele blir en del av det samiska förvaltningsområdet.

- Det  känns jättebra. Efter mycket om och men från regeringens sida, så har vi fått beslut om det, säger Pirjo Linna som är minoritetshandläggare i Sundsvall.

Samisk historia och kultur är en viktig del i Sundsvall och Medelpadsområdet säger Pirjo Linna och därför vill man bli samisk förvaltingskommun. I kommunen finns det en aktiv sameförening.

- Bekräfta närvaron av samiska kulturen och samiska språket här i Sundsvall och Medelpad.

2010 blev minoritetsspråkslagen förändrad och fler kommuner fick möjlighet att ansluta sig till språkförvaltningsområdet, och nu finns det 22 samiska förvaltningskommuner i Sverige.

Också i Åsele visar det på att samisk historia och kultur är en viktig del i området, och kommunalrådet Linnea Lindberg berättar kommunen har sökt om att bli samisk språkförvaltnings kommun varje år sedan 2012.

- För oss är det självklart, för vi befinner oss i Sápmi och vi har starkt samisk fäste och jag tycker det är självklart att vi får bli förvaltningskommun, säger Åseles kommunalråd Linnea Lindberg.

Det var alliansregeringen med Moderaterna i spetsen som reformerade minoritetsspråklagen 2010 i Sverige. Dagens regering som Stefan Löfvén leder, har utrett lagen, och därför har inte flera kommuner kunnat bli språkförvaltningskommuner.

- Vi var väldig förvånat att beslutet kom nu, när vi har ansökt i så många år. Så vi vart glatt överraskade när vi fick beskedet. Men tanken är att vi behöver anställa en person som börjar ta tag i dom här frågorna, säger Linnea Lindberg.

I Sundsvall kommun var man inte beredd på regeringens beslut, berättar minoritetshandläggare Pirjo Linna.

- Vi har under tiden haft samarbete med sameföreningen i Sundsvall, sen har vi haft samråd med Landstinget och länsstyrelsen i hela länet och med olika sameföreningar.

Både Åsele och Sundsvall är i det sydsamisk språkområdet, det finns inte exakta siffror på hur många sydsamiska talare det finns i Sverige. Pirjo Linna berättar att kommunen inte är helt oförberedd.

- Vi har gjord en tidigare kartläggning för ett par år sedan, om kommunanställda om hur många talar samiska, det var helt frivilligt att svara på det. Vi har personal inom vård och omsorg som talar samiska, meänkieli och finska, säger Pirjo Linna, minoritetshandläggare i Sundsvall som den första februari blir samisk förvaltningskommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista