Prins Daniels Fellowship på besök vid Hjalmar Lundbohmsskolan Kiruna: Prins Daniel är med på en elevselfie
1 av 4
Prins Daniel möts av elever vid Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion och SVT Sápmi
Prins Daniels Fellowship på besök i Kiruna: Prins Daniel anländer till Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna
2 av 4
Prins Daniel anländer till Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion och SVT Sápmi
Här får gymnasieeleven Therese Labba en pratstund med entreprenören Stina Bergfors och prins Daniel när han var i Kiruna för att lyfta fram ungt entreprenörskap.
4 av 4
Här får gymnasieeleven Therese Labba en pratstund med entreprenören Stina Bergfors och prins Daniel när han var i Kiruna för att lyfta fram ungt entreprenörskap. Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion och SVT Sápmi

Prins Daniel lyfter ungas företagande under besök i Kiruna

Idag besöker Prins Daniel Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna för att möta gymnasieelever och prata om entreprenörskap.

I kvällens Oddasat kl 17.30 i SVT2 ser du mer om saken.

Under sitt besök vid Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna hålls en föreläsning för elever från gymnasieskolorna i Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks kommuner. Därefter är ett trettiotal elever inbjudna till ett rundabordssamtal med Prins Daniel och entreprenörerna Stina Bergfors, Filip Engerlbert och Elin Kling för att få tips kring sina egna företagsidéer.  

En av dem är Therese Labba som går hotell- och turismprogrammet i Kiruna, hon driver även ett UF-företag.

- Det var bra och roligt att få lyssna på. Jag hade många frågor om hur det är när man vill starta eget. Jag lärde mig massor, om vad man ska tänka på när det gäller marknadsföring och liknande, säger Therese Labba.

Projektet Prins Daniels Fellowship är ett samarbete mellan Prins Daniel, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och framstående entreprenörer och företagsledare. Målet är att inspirera unga att bli entreprenörer och våga starta eget. 

Prins Daniel vill gärna se mer samiskt entreprenörskap.

- Jag har viss erfarenhet av det. Då jag har träffat samer och sett otroliga hantverk och det finns ju ett kunnade i de här trakterna som är otroligt imponerande. Vi har faktiskt pratat lite grann hur man kan i dag sälja den typen av produkter och kanske nå bredare. Där finns det digitala skapar ju bra förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".