Både utdragen och ihålig. Så kan den nyupptäckta flingan beskrivas.
Både utdragen och ihålig. Så kan den nyupptäckta flingan beskrivas. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio, Luleå tekniska universitet

Snabelstjärnan – ny snöflinga upptäckt i Luleå

"Det som är så häftigt är att den ser ut som en stjärna först, men sedan har den en snabel, som har samma stjärnform"
2:07 min

Svenska forskare har upptäckt en ny sorts snöflinga, som är både utdragen och ihålig. Upptäckten har gjorts vid den nya snöakademin i Luleå tack vare en ny röntgenapparat.

– Det som är lite häftigt är att vi har fått ett nytt instrument, en röntgenapparat, och kan titta på enskilda snökristaller. Där har vi upptäckt lite snöflingor som vi inte har hittat beskrivet i tidigare litteratur. Det är en ny sorts snöflinga, säger Johan Casselgren, som är forskare i experimentell mekanik och jobbar vid den nya snöakademin på Luleå tekniska universitet.

Läs mer om detta hos Vetenskapsradion. 

Hos SVT Nyheter Norrbotten kan du i en film följa med in i den nyupptäckta snöflingans inre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".