Max Mackhé spelar in låten "Till en renskötare"
Max Mackhé spelar in låten "Till en renskötare". Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi
Dokumentär

Max Mackhé: Jag känner mig inte som svensk

49 min

Max Mackhé är född svensk men flyttar till Jokkmokk och blir förälskad i en del av den samiska kulturen. Han betraktas nu av en del samer som en same, men är han det? Eller kan han bli det? Och kan han som svensk lyckas komma in i Sametingets röstlängd.

- Jag är kanske mer same än den vanligaste svensken så jag prövar det här, okej jag är same, så tänkte Max Mackhé innan han skickade in ansökan till Sametingets röstlängd i Norge och Sverige.

Max Mackhé är uppväxt runt om i Sverige, har intresserat sig för det mesta som har med samisk kultur, näringar och språk att göra. Han har lärt sig de kulturella koderna och språket och han har blivit en del av det samiska samhället.

- Jag trivs så himla bra med det, jag gillar ja framförallt människorna men jag tycker också att det är en fin form av djurhantering, så det är väl en kombination, det är ju ett helt samhälle och en kultur.

Men att vara en del av det samiska samhället är inte bara en dans på rosor. Han får uppleva många tuffa stunder som när han möter rasism mot samer och blir erbjuden att följa med för att tjuvskjuta renar.

- Det har ju faktiskt hänt att jag har varit tvungen att sluta på jobb, jag har blivit utfrysen från arbetsplatser och umgängen, det har varit ganska hårt några gånger, berättar Max.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista