1 av 3
Alice Bah Kuhnke och Britta Marakatt Labba
2 av 3
Alice Bah Kuhnke och Britta Marakatt Labba vid utdelningen av belöningsmedaljen till Britta Marakatt Labba. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion & SVT Sápmi
Britta Marakatt Labba tar emot medaljen från Alice Bah Kuhnke.
3 av 3
Britta Marakatt Labba tar emot medaljen från Alice Bah Kuhnke. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion & SVT Sápmi

Britta Marakatt-Labba tog emot belöningsmedaljen

2:34 min

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke delade idag ut medaljen på sitt kontor i regeringskansliet.

Britta Marakatt-Labba tilldelades idag Illis quorum-medaljen, 8:e storleken, för hennes mångåriga och på många sätt betydelsefulla konstnärskap, som förenar traditionellt samiskt konsthantverk och samtidskonstens genreöverskridande språk. 

- Det går inte att förklara med ord, säger en rörd Britta Marakatt-Labba efter att hon fått medaljen av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. 

Vad betyder den här medaljen för dig? 

- Den betyder väldigt mycket, därför att jag har jobbat länge och när man bor i Övre Soppero så funderar man ofta om det är någon som ser vad jag gör. Men när man får sådana utmärkelser så tänker jag att människor har sett mina arbeten. 

Så här förklarar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke varför Britta får medaljen.

- Därför att hon är en stor och erkänd konstnär som är känd i stora delar av Sverige, men också runt om i världen. En stolthet för vårt land och för Sápmi, säger Bah Kuhnke. 

I SR Play kan du höra intervjun med Britta Marakatt-Labba som sändes i Radio Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista