Skoter.
Foto: SVT

Skoterförbud i tre områden i Jämtland

Skoterförbud i tre områden i Jämtland. I januari 2018 ska länsstyrelsen i Jämtland fatta beslut om skoterförbud i vissa områden inom Berg, Åre och Härjedalens kommuner.

Länsstyrelsen har haft möte med de berörda kommunerna och tillsammans har man sett det som lämpligt att länsstyrelsen nu beslutar om skoterförbud i områdena som idag kallas kommunens regleringsområden. Genom skoterförbudet vill man minska på störningar och slitage och skydda miljön, rennäringen, djur- och fritidsliv, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. På skoterlederna och friåkningsområdena har man dock rätt att köra.

Fram till alldeles nyligen har beslutsfattande om skoterförbud legat på kommunerna. Men efter att regeringen i slutet av november upptäckte brister i lagstiftningen som inte ger stöd för kommunerna i beslutsfattandet om förbudsområden ligger besluten just nu hos regeringen och länsstyrelserna, om det gäller mer än en kommun. Från regeringens sida jobbar man just nu med en lagändring för att kommunerna ska ha rätt att besluta om förbudsområden. Den beräknas komma i kraft under våren 2018.

Här ser du vilka områden länsstyrelsen ska besluta om skoterförbud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista